Bridge Logo fishesheader
An ocean of free teacher-approved marine education resources

NOAA SeaGrant

 
bullet Bridge DATA Series: Olympic Coast Shipwreck Answer Page

Part 1

  1. Are there certain areas within your sanctuary that seem more prone to shipwrecks than others? Can you think of any reasons why this may be the case?

    Answer: Cape Flattery and La Push. Reasons - weather, rocky shores.

  2. Are there certain times of year when there seemed to be more shipwrecks reported? Can you think of any reasons why this might be the case?

    Answer: There are no particular times of year when there were more shipwrecks reported. Ships could encounter bad weather and fog in any season on the West Coast, and this factor, combined with navigational hazards, led many ships to their graveyards.

  3. How many shipwrecks were reported in your sanctuary before 1942? How many were reported after 1942? Can you think of any reason for this difference?

    Answer: Number of shipwrecks before 1942: 26; number of shipwrecks after 1942: 4. This difference can be attributed to the refinement of radar technology needed for use in World War II.

Part 2

  1. Name the vessel that was attacked during World War II by a Japanese submarine and sunk.

    Answer: Coast Trader

  2. Name the shipwreck that had another ship on deck during the stranding.

    Answer: General M. C. Meigs

  3. Name the shipwrecks where the Native Americans came to the assistance of the survivors.

    Answer: Port Gordon, Austria, and Emily Farnum

  4. What foreign vessel shipwrecked while exploring and surveying the Washington coast?

    Answer: St. Nicholas

  5. Name the shipwreck where letters were written on behalf of the Captain, possibly sparing his life due to his government's policy on capital punishment for losing a ship.

    Answer: Lamut

  6. Name the shipwreck that was salvaged for its scrap metal value and her cargo was scrap metal.

    Answer: Temple Bar

 The Bridge is sponsored by NOAA Sea Grant and the National Marine Educators Association

Virginia Sea Grant Marine Advisory Program
Virginia Institute of Marine Science
College of William and Mary