Bridge Logo fishesheader
An ocean of free teacher-approved marine education resources

NOAA SeaGrant

 
bullet Bridge DATA Series: Gulf of the Farallones Shipwreck Answer Page

Part 1

  1. Are there certain areas within your sanctuary that seem more prone to shipwrecks than others? Can you think of any reasons why this may be the case?

    Answer: Point Reyes, Point Bolinas, and the South Farallon Islands Reasons - hazardous navigation, year-round fog, dangerous winds and storms.

  2. Are there certain times of year when there seemed to be more shipwrecks reported? Can you think of any reasons why this might be the case?

    Answer: There are no particular times of year when there were more shipwrecks reported. Ships could encounter bad weather and fog in any season on the West Coast, and this factor, combined with navigational hazards, led many ships to their graveyards.

  3. How many shipwrecks were reported in your sanctuary before 1942? How many were reported after 1942? Can you think of any reason for this difference?

    Answer: Number of shipwrecks before 1942: 27; number of shipwrecks after 1942: 3. This difference can be attributed to the refinement of radar technology needed for use in World War II.

Part 2

  1. Name the two vessels that were sister ships and later in their careers collided.

    Answer: Jacob Luckenbach & Hawaiian Pilot

  2. Name the shipwreck that during the California Gold Rush represented an innovation in steam propulsion that differed from paddle driven vessels.

    Answer: S.S. Lewis, "propeller"

  3. What shipwreck had on board troops who survived World War II, only to face another life threatening event less than 30 miles from the American shore?

    Answer: Henry Bergh

  4. Name the shipwreck that was named for a character in a Sir Walter Scott story, and carried lavish decorations of scenes and portraits from the Waverly novel.

    Answer: Lammermoor

  5. Name the shipwreck that was rigged as a schooner at the time of her loss, but originally was launched as a steamer.

    Answer: Louis

  6. Name the shipwreck that carried a hazardous cargo that still leaks its toxic cargo into the National Marine Sanctuary today.

    Answer: Puerto Rican

 The Bridge is sponsored by NOAA Sea Grant and the National Marine Educators Association

Virginia Sea Grant Marine Advisory Program
Virginia Institute of Marine Science
College of William and Mary